jun 6

Hvorfor bruges kommandoer til support (guide)

Category: 1 Ubuntu, Guides

Dette er ikke skrevet for at starte den gamle (og evindelige) debat om emnet, men mere for at forklare nye ubuntu brugere, hvorfor de ofte får support via kommandolinier i terminalen, i stedet for den grafiske løsning.

.

Som ny ubuntubruger kan det være en smule forvirrende at lære brugen af terminalen (programmer>tilbehør>terminal) og kommandolinier, de fleste vil være vant til at installere programmer på den grafiske måde – fordi de er kommer direkte fra en windows pc.

.

Der er som udgangspunkt 3 muligheder for at installere programmer i ubuntu:

system>administration>synaptic pakkehåndtering (brug ”Søg” i stedet for ”Hurtigsøgning”)
programmer>tilføj-fjern (husk at indstille den til ”Alle tilgængelige programmer”)
programmer>tilbehør>terminal (er kommando baseret)

I alle 3 nævnte tilfælde, skal man indtaste sin brugerkode for at man kan installere, indtast din “brugerkode” (koden er usynlig imens man skriver den) og tryk ”enter”

.

Ubuntu er således ganske glimrende til at håndtere grafisk program install og de fleste brugere vil nemt kunne finde ud af tilføj-fjern og synaptic - som sådan kan jeg personligt godt forstå, at nye brugere vil foretrække den grafiske løsning og i de tilfælde, hvor folk direkte i forum skriver at de foretrækker grafisk support, vil de fleste kunne få dette.

.

For os som skal give supporten, er en af de store fordele ved terminalen , at vi er mere sikre på hvad der sker og hvordan man kan ændre på det igen, vi har desværre set fejl og misforståelser i forum - som nemt kunne være undgået, hvis folk havde fået en kommandolinie, i stedet for selv at lede i tilføj-fjern eller synaptic efter programmer.

.

Hvis man i tilføj-fjern glemmer (eller ikke bliver gjort opmærksom på) at man skal indstille den på ”Alle tilgængelige programmer”, eller at man i synaptic ikke bruger ”Søg” men ”Hurtigsøgning”, kan man ikke finde alle pakker og der er i enkelte tilfælde – som feks. med programmet xchat, mulighed for at finde 2 programmer der starter med ”xchat”, denne fejl har jeg set flere gange efterhånden og det kunne være undgået med en enkelt kommando:
sudo aptitude install xchat
hvilket sikre at man får præcist det program som var hensigten, desuden kan der være enkelte programmer - som feks. Medibuntu, der er så besværlige at installere på den grafiske metode, at jeg til enhver tid vil anbefale folk at installere dem via terminalen.

.

Et problem kan også være i de situationer, hvor man skal have hardware specs. (info om hardware),  hvis ikke folk 100%  ved det, kan en enkelt kommando som:
lsb_release -a && uname -a && lspci
giver info om hvilken udgave af ubuntu det drejer sig om, hvilken bitudgave det er, samt en liste med hardwareinfo, hvilket kan være meget afgørende for at et problem overhovedet kan løses.

.

En anden ting er så vanens magt, generelt foretrækker de fleste nye brugere den grafiske løsning, men efterhånden som de så får lært terminalen at kende, skifter de stille og roligt over til at bruge denne, resultatet er så at de erfarne brugere som yder support i forum, er vant til selv at løse ting via terminalen – hvilket resultere i at vi så yder support på den måde vi selv er vant til og hvor vi ved at der er mindst chancer for misforståelser og andre menneskelige fejl.

.

Så generelt vil jeg anbefale, at dem som helst vil undgå terminalen, skriver i deres indlæg at de vil foretrække grafisk support i det omfang hvor det er muligt, hvis man gør dette skal man blot være klar over, at der så er flere af dem som supporter i forum, der enten ikke kan svare med en grafisk løsning eller alligevel skriver en kommandoløsning - men tag lige med at det er gratis support baseret på frivillig indsats, så forvent ikke at de ”gamle rotter” ændre deres metoder til grafisk, bare fordi andre bedre kan lide dette.

.

.

Her et nogle af de guides, hvor man kan lære lidt mere om brugen af terminalen:
freedomnotbeer.dk
ubuntudanmark.dk
fosswire.com

No Comments

Leave a comment